Информация за перлата

Опал - скъпоценен камък

Публикувано от Гергана 06/10/2017 0 Коментар(и) Естествени камъни,Рождени камъни,

сребърен пръстен с опал

 

Опалът е рожден камък за месец октомври

 

Опалите са красиви бисери, като най-изявените видове от семейство опал съдържат всеки цвят на дъгата. Името им означава “скъпоценен камък” и се смята, че произлиза от латинската дума “Opalus” и гръцката - “Opallios”.

 

Уникалните им вътрешни цветове създават един от най-изумителните визуални ефекти, наблюдаващи се в природата, а оптичните им свойства представят опалесценция, наричана с право “игра на цветове”. Опалите са дори по-красиви, като се добави способността на цветовете им да се преливат и отразяват (опалесценция).

 

Опалът представлява хидратиран силициев диоксид. Той се образува в следствие на утаяването на гелообразно вещество от силициев разтвор на водна основа. Този гелообразен силициев диоксид запълва дупки и пукнатини в скалите около минерални извори и гейзери. Това е често срещан процес, но в повечето случаи полученият камък е безцветен “обикновен опал”, който е “аморфен”, което означава, че атомите му са хаотично пръснати и не създават кристална структура. Обикновените опали също могат да бъдат оцветени в многобройни цветове, които обаче често не се преливат. Поради това, тяхната стойност е ниска.

 

Скъпоценните опали се различават с това, че имат кристална структура. Те са ценни заради техния калейдоскоп от цветове и вътрешни цветни ивици с почти неонов блясък. Има няколко вида скъпоценни опали и имената, поставени им от диамантената индустрия могат да бъдат объркващи за много хора.  Когато чуете за Бял, Сив или Черен опал, името се отнася до цвета на фона на опала. Маже да се приеме като едно платно за рисуване, върху което предстои да бъдат изляти произволни цветове, вдъхновени от модерното изкуство.

 

 

Заобленият опал (Boulder opal) се състои от фини слоеве естествен опал, образувани върху желязна руда. Подобно на амолита, той се отстранява от скалата и след това се поставя обратно. Boulder опал от Куинсланд е признат от много експерти за най-ослепителния и добре изглеждащ от австралийските опали.

 

 

Опалите са смятани през годините както за добър късмет, така и за лош. За гърците са били ценни колкото диамантите, римляните са ги използвали за бижута, докато руските царе са смятали, че символизират злото око. Когато европейците откриват Новия свят, заварват ацтеките от Южна Америка да добиват камъка. Очаровани от красотата му и това колко рядко срещан е, те се връщат в Европа, носейки опали за да ги представят на кралските особи.

 

Дори обработените опали съдържат вода в себе си, като количеството ѝ варира между 3 и 20 процента. Поради това се смятат за сравнително рохки скъпоценни камъни, с твърдост между 5,5 и 6,5 по салата на Мох.

 

Обикновените опали могат да бъдат намерени по целия свят, докато скъпоценните – най-вече в Австралия. Всъщност, някои проучвания твърдят, че 97 процента от опалите на земята се намират точно там, а останалите три процента - в Мексико, Южна Африка, Бразилия, Хондурас, САЩ, Чехия, Гватемала, Румъния и други.

 

Не всички опали са матови и с подобни цветове. Пример за това е огненият опал, който се радва на огромна популярност.

 

Съществуват жълти опали от Танзания. Тези скъпоценности са направо зашеметяващи. Въпреки че не притежават прозрачността на най-висококачествените огнени опали, се отличават с красивия си пастелно жълт цвят.

 

Едно от най-големите скорошни открития са розовите опали от Перу. Ловците на скъпоценности по света търсят естествено розови скъпоценни камъни, тъй като това е най-предпочитания цвят за бижута – символ на женственост и нежност.

 

Вижте всички бижута с опал

Опалът в нашата колекция с бижута е лабораторно създаден

Вижте всички бижута със скъпоценни камъни

Напиши коментар