Онлайн магазин Perli.bg работи без прекъсване и пратки се изпращат до адрес или офис.
Физическият магазин (София, бул. Янко Сакъзов №52) е отворен всеки ден от 11:00 до 18:00.

Супер експресна доставка - до 90 минути за София (при поръчки над 100 лв.)

Сапфир

Публикувано от Гергана 18/02/2015 0 Коментар(и) Естествени камъни,

Информация и добив

 

Сапфир - скъпоценен камък Синият сапфир принадлежи към минералния вид корунд. Името „сапфир“ също може да бъде отнесено към всеки корунд, който не е червен и не се класифицира като рубин, друг камък от вида корунд. Освен син сапфир и рубин, семейството на корунда също включва така наречените „шарени сапфири“. Обикновено те са по рядко срещани, особено в най-малките си или най-големите си размери. Все пак шарените сапфири създават дъга от възможности за хората, които харесват романтиката на този естествен камък, но също така желаят нещо по-различно от обикновеното. И двата вида сапфири се намират в различни екзотични места, като Мадагаскар, Танзания, Шри Ланка, Мианмар и Австралия.

 

Легенди и наука

 

Традиционно, сапфирът символизира благородство, истина, искреност и вярност. Декорирал е одеждите на кралски особи и членове на духовенството векове наред. Неговият необикновен цвят служи като стандарт, с който други скъпоценни камъни като топаз и танзанит  биват сравнявани.

 

От векове сапфирът е бил свързван с благородното потекло и романтиката. Тази връзка се подсилила през 1981, когато британският принц Чарлз подарил годежен пръстен със син сапфир на Лейди Даяна Спенсър. До нейната смърт през 1997, Лейди Ди, както бе известна тя, Пръстенът със сапфир на Лейди Ди очароваше целия свят. Нейният пръстен със сапфир свързваше съвременните събития с историята и приказките.

 

В древна Гърция и Рим крале и кралици са вярвали, че сините сапфири предпазват притежателите си от завист и зло. През Средните Векове, духовенството е носело сини сапфири, за да символизират Рая, а обикновените хора вярвали, че камъкът привлича благословиите. В други периоди и места по света, хората носели сапфири, за да запазят целомъдрие, да помиряват врагове, да влияят на духове и да разбират тайните на пророчества.

 

Цвят

 

Може да бъде чисто син, но често варира между зеленикаво син и виолетово син. „Шарените сапфири“ идват в виолетов, зелен, жълт, оранжев, Шарени сапфирирозов, лилав цвят и в най-различни техни нюанси. Също така има многоцветни сапфири, които са комбинация от няколко цвята. Някои камъни представят феномен, наричан смяна на цветовете, най-често преминаващ от синьо, на дневна или флуоресцентна светлина до лилаво при нажежена светлина. Сапфирите дори могат да бъдат сиви, черни или кафяви.

 

Разгледайте нашата колекция от бижута със сапфир

Етикети: сапфир

Напиши коментар