Научете повече за белите перли от Южно море

Белите перли от Южно море са големи и луксозни

 

Техният размер, ограничените области за култивиране и продължителният период за добив ги превръщат в най-редкия вид перли. Откривани в цветове от Бели перли от Южно мореоптично бяло до наситено медено златно, тези перли са силно ценени от колекционерите и дизайнерите на бижута. Блясъкът на белите перли от Южно море – без значение дали са бели или златисти – е фин и изискан. Изключително малък процент от перлите на Южно море са сферични и за белите това важи в пълна сила, което прави и комбинацията им доста бавен процес, а крайното изделие – особено рядко срещано.

 

Сравнение с останалите перли...

 

Перлите от Южно море са по принцип доста по-големи от останалите видове перли, а освен това имат и уникален блясък. Освен това, тези перли са и със сравнително по-дебел седеф от всички останали култивирани видове. Тези фактори превръщат перлите от Южно море в изключително ценни и отличаващи се. Така се формира и крайната цена – по-висока от тази на която и да е друга перла.

 

Като всички останали соленоводни перли, и тези от Южно море са със стрида, чиято сърцевина се превръща в седеф. Периодът на добив тук обаче е доста по-дълъг – от 2 до 4 години, за разлика от перлите Акоя, на които им е нужно два пъти по-малко време. Като деликатни и нежни организми, тези видове перлен стриди са доста податливи на стрес и други видове заболявания. Това лимитира и наличните области за култивиране. Въпреки че са правени опити, местата да бъдат извън района на Южно море, самите организми не могат да се приспособят към друга среда.

 

Налични цветове, форми и размери...

 

Перлите от Южно море могат да са с размер от 8 до 20 мм, като средната им големина е близо 12 мм. Въпреки че са рядкост, перлите от 20 мм все още могат да бъдат открити. Само 10-30% от добитите перли са с кръгла или близка до кръглата форма. По-често са използвани обаче бароковите и перлите с форма тип капка, но тази тенденция се наблюдава в областта на луксозните дизайнерски бижута. Всичко това прави възможно перлите от Южно море да се разпространяват и на различни цени.

 

Стридите със сребриста устна от Южно море получават перли в бял, сребрист, морски и син оттенък. Златистите стриди пък добиват кремави, наситено златисти и перли с нюанс на шампанско. Това голямо разнообразие от естествените цветове на перлите създава и повече работа за обработка и добиване на максимално очарователен оттенък.

Научете повече за различните форми, цветове и размери на перлите

От къде произлизат....

 

Болшинството от бели перли на Южно море са култивирани по северозападните брегове на Австралия. Перлите със златист оттенък се произвеждат предимно из Филипините и Индонезия – двете страни, които бързо станаха лидери в най-изкусния добив на златисти перли от Южно море.

 

Повечето от перлите на Авастралия са култивирани по изкуствен път – т.е. стридите за отглеждани в инкубатори. Естественият добив обаче също е характерен. Според последните стандарти за добиване на перли обаче двата метода е добре да се съчетаят, за да може крайният продукт да е максимално качествен, а времето за изготвянето му – минимален.

 

Към мистичната визия на белите перли от Южно море може да прибавим и тяхното цветущо минало, като историята им започва в края на 19 век. През 50-те години на 19 в безвластния град Брум, разположен на северозападния бряг на Австралия, става основен търговски център за перли от Южно море за отрицателно време и въпреки лошата репутация на селището. Днес обаче нещата са съвсем различни, защото Брум се смята за един от най-развитите градове в региона – именно поради високотехнологичния си прогрес в добива на бели перли.

 

Колко са редки и ценни...

 

Белите перли от Южно море продължават да са най-скъпите перли в света. Те са изключително ценни поради своята рядкост и масивни размери. В зависимост от своето качество, форма или размер, изделие от златисти перли от Южно море може да струва няколко хиляди долара, докато белите перли надвишават 10 хиляди и достигат дори до 300 хиляди долара и повече. Бароковите форми са най-често използвани индивидуално за декорация на уникално дизайнерско бижу, което ги прави и малко по-достъпни от гледна точка на цената.