Научете повече за различните видове перли

Сладководни перли (Freshwater)

Сладководните перли са добре познати със своето голямо разнообразие от форми, размери и цветове, както и от всеобхватния си ценови диапазон. Те се добиват от мидите Hyriopsis cumingiHyriopsis schlegeli  и Cristaria plicata, които виреят в езерата и реките на Китай и Япония. Всички тези миди имат присадена тъкан тип мантия, която в последствие се трансформира в перла от твърд седеф.

 

Научете повече за сладководните перли

Hyriopsis cumingi - мида

 

 


 

Перли Акоя (Akoya)

 

Перлите Акоя (akoya) са ценни поради своите перфектни форми и уникален блясък. Те се добиват от малки стриди, познати с имената Pinctada fucata или akoya.  Соленоводните Pinctada fucata стриди живеят по бреговете на Япония и Китай. Тук, отново се имплантира допълнително зърно, но в семенника на стридата заедно с малко количество тъкан тип мантия. Стридата покрива зърното със слой, който се намира под друг слой от красив седеф. Тези относително малки перли са с приблизителен размер от 2 до 10 мм. 

 

Научете повече за перлите акоя

Pinctada fucata мида

 


 

Таитянски перли (Tahitian) 

 

Екзотичните тъмни перли от Pinctada margaritifera или стридата с черна устна са познати като Таитянски перли. Те са най-често описвани като черни, но оттенъкът им спада към следните нюанси – от светло към кремово, през сиво до зеленивако и пауново, както и наситено черно. 

 

Научете повече за таитянските перли

 


 

Златисти перли от Южните морета (South Sea)

 

Златистите перли от Южните морета са най-редките и скъпи перли в света. Тези изключително ценни камъни се получават от известната златна разновидност на перлените стриди Pinctada maxima. Те се намират по бреговете на Австралия, Индонезия и Филипините. Едно изделие от тези прекрасни перли може да отнеме няколко години добив, тъй като съчетаването на всяка една внимателно с другите перли по размер, кръглост, цвят и качество е невероятно труден и бавен процес.

 

Научете повече за златистите перли от Южно море

 


 

Бели перли от Южните морета (South Sea)

 

Белите перли от Южно море са високо ценени поради техния луксозен вид, солиден размер и брилянтно сатенения им блясък. Тези изключително скъпи перли се добиват от всеизвестната вариация на стридата със сребриста устна Pinctada maxima по бреговете на Австралия, Индонезия и Филипините. Като най-редки видове на планетата, белите перли се нуждаят от няколко години, за да бъде успешен техният добив, а в последствие и всяка перла да бъде съчетана с другите според специфичните си и разнообразни форми, кръглост, цвят и качество.

 

Научете повече за белите перли от Южно море

Pinctada maxima със сребърни устни

 


Научете повече за перлите: