Съвети за грижа за перлите

Перлите са органични бижута, което превръща грижите за тях в изключително важна задача с цел те да бъдат съхранени максимално дълго в своята естествена красота.

 

Козметиката за лична хигиена може да увреди перлите

 

Козметичните продукти, слънчезащитни мазила, парфюмите и всякакви видове разкрасителни стоки за коса съдържат токсични за седефа на перлата Грижа за перлатавещества. Точно тези вещества могат моментално и необратимо да погубят естествения блясък на перлите. Натуралните киселини, които се съдържат в маслата за тяло и в дезодорантите против изпотяване са не по-малко опасни за перлите. Препоръчително е да поставите перлите върху себе си поне 30 минути, след като сте нанесли какъвто и да е козметичен продукт по тялото си. Също така, най-добре е да сваляте перлите, преди да си лягате. Най-простичко, запомнете следното златно неписано правило – перлите трябва да са последното нещо, което слагате по себе си и първото, което сваляте!

 

Лесни стъпки, с които да предпазите перлите си

 

Едно избърсване с мека влажна кърпа след носене ще донесе гаранция за съхранението на седефа на перлите. Освен това е добре да съхранявате перлите далеч от по-тежки и солидни бижута като пръстени или гривни с цел да избегнете надраскване. Препоръчително е перлите да се държат в мека текстилна торбичка за бижута. Никога не ги оставяйте на място, в което не достига въздух – като например опаковка с цип. Перлите са органични камъни, които съдържат определено количество вода. Лишавайки ги от въздух, вие ще ги разрушите, а блясъкът им бързо ще изчезне.

 

Кога да пренанижите перлите си?

 

Ако носите перлите си често, те трябва да се пренанизват поне веднъж годишно. Най-добре е да използвате копринени конци. От друга страна, найлонови конци са също добра алтернатива. По връвта трябва да има възли между всяка двойка перли, за да не се получи увреждане при евентуалното им падане на земята. Освен това, възлите ще попречат на перлите да се самоувредят една друга при взаимно протъркване.

 

И двата вида конци – найлонови и копринени могат да потъмнеят, тъй като лесно абсорбират секретите от човешката кожа. Пренанизването на перлите с нови копринени или найлонови конци се препоръчва пред това старата връв да бъде измита, тъй като може да бъде отслабена и/или увредена. Измиването също така може да увреди перлите било то поради абразивните препарати, или поради грубите съставки на сапуна. 


Научете повече за перлите: