Изчисти
Цена
Производители
Вид на естествен камък
Цвят на камъка
Избери размер на пръстена
Наличност
Тип на закопчалката
Стил
Големина
Символ
Тема
С камък / без камък
Дължина

Всички бижута с топаз

Всички бижута с топаз
Показване:
Подреждане по:
Обеците Melinn Swiss Blue Topaz - красиви, защото са малки и нежни!Те успешно допълват мног..
49.00 лв.
Kary Sky Blue Topaz - обеци, изработени от сребро проба 925 с родиево покритие и естеств..
142.00 лв.
Kary Sky Blue Topaz - пръстен, изработен от сребро проба 925 с родиево покритие и естественСин Топ..
99.00 лв.
  Висулка Rachel е изработена от сребро проба 925 с родиево покритие и кристален&nb..
48.00 лв.
  Обеци Rachel са изработени от сребро проба 925 с родиево покритие и овален естествен&n..
87.00 лв.
Обеци Karlota са изработени от сребро проба 925 с родиево покритие и естествен оваленС..
109.00 лв.
Елегантни обеци, изработени от сребро проба 925 с родиево покритие, естественовален Лондон Топаз..
89.00 лв.
Пръстен с естествен камък Лондон Топаз* с размер 5 х 7 мм и два циркона с размер 3 мм, израбо..
62.00 лв.
Adel Lemon Topaz - Сребърни обеци с естествен Лимонов топаз 12.12 ct и Циркони E013741Lt-Естествени камъни -20%
Adel Lemon Topaz - масивни сребърни обеци, изработени от сребро проба 925 с родиево покритиеи есте..
196.00 лв. 156.80 лв.
Adel Lemon Topaz - масивна сребърна висулка, изработена от сребро проба 925 с родиево покритиеи ес..
89.00 лв.
Joleen London Topaz - Сребърни обеци с естествен Топаз Лондон 5.45 ct и Циркони E019981Lbt-Естествени камъни -15%
Joleen London Topaz - обеци, изработени от сребро проба 925 с родиево покритие, естествен Лон..
289.00 лв. 245.00 лв.
Joleen London Topaz - висулка, изработена от сребро проба 925 с родиево покритие, естествен Л..
110.00 лв.
Joleen London Topaz - пръстен, изработен от сребро проба 925 с родиево покритие, естествен Ло..
139.00 лв.
Adelle Lemon Topaz - висящи сребърни обеци, изработени от сребро проба 925 с родиево покритиеи ест..
89.00 лв.
Adelle Lemon Topaz - сребърна висулка, изработена от сребро проба 925 с родиево покритиеи три есте..
39.00 лв.
Adelle Lemon Topaz - сребърен пръстен, изработен от сребро проба 925 с родиево покритиеи фасетиран..
55.00 лв.
Valerie - Атрактивна сребърена гривна с хармония от естествени камъни Аметист,Перидот,Гран..
298.00 лв.
Елегантни и атрактивни  - това са обеците Meghan, изработени от сребро проба 925 с ..
136.00 лв.
Пръстен Meghan е изработен от сребро проба 925 с родиево покритие и фасетиран Син Топаз с овалн..
89.00 лв.
Висулка Anastaise е изработена от сребро проба 925 с родиево покритие и два различни естествени..
169.00 лв.
Aura invisible Lemon Topaz - Сребърни обеци с Лимонов топаз 8.46ct и Циркони E014176LT-Естествени камъни -20%
Aura invisible са атрактивни обеци, изработени от сребро проба 925 с родиево покритие,естествен ..
149.00 лв. 119.00 лв.
Aura invisible е висулка, изработена от сребро проба 925 с родиево покритие,естествен камък Lemo..
79.00 лв.
Aura invisible е пръстен, изработен от сребро проба 925 с родиево покритие,естествен камък Lemon..
99.00 лв.
Matilda е елегантен пръстен изработен от сребро проба 925 с родиево покритие. Акцентът на пръстена е..
59.00 лв.
Топаз - информация за камъка

Носете топаз, за да станете богати

 

Интересна е историята около наименованието на камъка, който е наречен на остров в Червено море – Топазиос, сега Забаргад. Пленителният камък има различни цветове – от безцветен, бледожълт, розово-червен, наситено виолетов, бледо зелен, до най-търсеният и харесван – синият. Много търсен е и топазът с розов, до червено-лилав оттенък, който се нарича „Империал“. Предполага се, че това название идва от Русия, тъй като в Урал е имало находище с такъв топаз, а камъните са били единствено за императора и неговите приближени. Съвсем обяснимо, камъкът е бил много популярен и в Русия, където го наричали сибирски елмаз.

 

Днес, съвсем очаквано, бижутата с топаз продължават да са едни от най-търсените и предпочитани от дамите. Разнообразни, красиви, елегантни и изкушаващи модели на бижута с топаз можете да намерите на сайта perli.bg.

 

Исторически факти

 

Много известен е топазът „Браганза“, който тежи завидните 1680 карата и е бил поставен в короната на португалския крал.

 

Според историците, топазът не е бил известен в Европа до осемнадесети век. Тогава до Стария континент достигат първите камъни, добити в мините в Бразилия. Той е бил основно с бледо жълт цвят и е наричан „диамантът на робите“. Причината за това е, че почти безцветният топаз много прилича на диаманта.

 

Исторически документи свидетелстват, че топазът бил наричан камък на придворните. Смятало се, че който носел топаз, е можел да ползва различни привилегии в двора на аристократите, както и тяхната закрила и помощ.

 

Особености и находища

 

Топазът се среща доста по-рядко от други скъпоценни камъни. Поради богатата си цветова гама, често жълтият топаз е бъркан с цитрина, синият камък е бил смятан за аквамарин, розово-лилавият – за аметист или сапфир, а безцветният топаз нерядко е бил вземан за планински кристал.  

 

Този скъпоценен камък притежава стъклен блясък, твърдост 8 по скалата на Моос, която е с 10 степени, и съвършена цепителност. Съдържа 56% флуор и хидроксилсъдържащ силикат на алуминий. От съдържанието на флуор в камъка зависят неговата плътност и коефициент на пречупване на светлината.  

 

Среща се в пневматолинови и пегматинови жили, привързани към кисели скали (гранити). Намира се в тясна асоциация с флуорит, турмалин, берил, каситерит и др.

 

В миналото с името топаз са назовавали различни видове камъни в жълто-златисти, зеленикави и кафяви оттенъци на цвета. След средата на осемнадесети век камъкът отново започнал да се нарича топаз и е бил добиван главно в мина Шнекенщайн, в Германия. По-късно са открити залежи от нежния камък в Оуру Прету – Бразилия.

 

Други находища на полупрозрачния камък са известни в Австралия, Афганистан, Китай, Япония, Мианма, Мексико, Нигерия, Русия, Украйна, Мадагаскар, САЩ и други държави. Впрочем, в Украйна са открити редица големи сини кристали с тегло над 100 кг. Това се е случило през 60-те години на двадесети век.

 

За кои зодии е най-подходящ?

 

Астролозите са на мнение, че жълтият топаз е най-подходящ за представителите на зодия Телец, а хората със зодия Близнаци, Скорпион и Стрелец могат да носят всякаква разновидност на нежния камък.

 

Месец ноември се смята за рожден за този камък.

 

Лечебни свойства

 

Прието е да се вярва, че ако камъкът се носи като колие, е в състояние да помага в контролирането на заболявания, като астма, туберкулоза и други белодробни страдания. Друго лечебно свойство на камъка е свързано с подпомагането на функцията на черния дроб и жлъчката, както и подобряване на храносмилането.

 

Напътствия за използване на топаза са открити в древни китайски и индийски книги за лечение и медицина. Различните цветове на камъка са го правели широкоприложим. Жълтият топаз бил използван за успокояване на нервната система при срив, истерия, безпокойство, безсъние, страхове. Синият топаз също се ползвал при подобни състояния, но и при психични нарушения и епилепсия.

 

Използвали са топаза за откриване на храна и вода, които са опасни за приемане. Камъкът променял цвета си, когато попаднел в такива продукти. Съвсем логично, топазът бил използан за избавление от отравяния.

 

Топазът също така, бил използван при простуда, за подобряване на имунитета и апетита. Светлосините топази с цвят на безоблачно лятно небе подобряват функцията на щитовидната жлеза и е добре да се носят като колие на врата.

 

Жълтият и прозрачният топаз се смятат, че подобряват хормоналния баланс в организма и в тази връзка е добре да се носят от жени, които искат да забременеят скоро или такива, които са в ранна менопауза. Искрящите оттенъци на този топаз регулират месечния цикъл и лекуват проблеми с женската репродуктивна система.

 

Магически свойства

 

Разбира се, и за този камък не липсват поверия още от древни времена. Така например, вярвало се, че топазът може да сдобри хора, които са се скарали, да предпазва от лицемерие и пошлост. На жените се препоръчвало да носят топаз, тъй като се вярвало, че той увеличава красотата им. А мъжете носели прозрачния и разноцветен камък, за да увеличат мъдростта си. Древните вярвали също така, че камъкът е в състояние да обуздае безумие и буен нрав на носещия го.

 

Според различни астролози и занимаващи се с алхимия, камъкът имал особена сила именно върху родените през ноември месец.

 

Наричали са топаза камъка на умереността, благородството и богатството. Прозрачният камък има свойствата да свързва носещия го с енергията на Земята, поради което се смята, че той може да направи притежателя си богат. Също така, преливащият в различни нежни нюанси камък, подпомага връзката с духовния свят, откъдето човек може да черпи подкрепа и познание. Древните гърци също много са почитали топаза, особено бледо жълтия на цвят. Те смятали, че, когато някой го носи, се зареждат с енергия и сили.

 

Тъй като топазът съществува с много цветови разновидности, той е в състояние да влияе на всички 7 чакри на нашето тяло. Енергията на камъка е активна, мъжка.

 

Древните са вярвали, че камъкът е в състояние да укроти природните стихии. Поради това, моряци и мореплаватели често са го носели като талисман.

 

Камъкът е много подходящ също за търговци и хора с бизнес, тъй като ги пазел от измамници и лъжци, от неизгодни сделки и загуба на пари.

 

Както стана ясно, разноликият скъпоценен камък е бил на почит не само в древността, но и сред аристократи и царе. Днес той е съвсем достъпен за всички ценители на красивите бижута, каквито можете да намерите в perli.bg.