Информация за скъпоценните и полускъпоценни камъни в нашите бижута

Откривани и ценени по целия свят, цветни и искрящи, скъпоценните камъни притежават универсална привлекателност. С присъщата си съблазнителност, с безбройните си цветови и стилови комбинации, бижутата с тях имат способността да привличат, да създават личен стил, да повлияват на начина, по който изглеждаме. Повечето хора купуват скъпоценни камъни заради красотата им или за подарък на скъп човек, към който да разкрият чувствата си. Други обаче го правят заради лечебните им свойства, заради символиката, която носят, или просто за да демонстрират богатство, обществено положение и престиж.

Днес, естествените камъни са достъпен начин да блеснете.

 

Скъпоценни срещу полускъпоценни камъни

 

Определението, че някои камъни са скъпоценни, а други само полускъпоценни е познато на тези, които купуват цветни камъни. "Скъпоценни" са се отнасяли към голямата четворка - диамант, сапфир, рубин и изумруд. Тези камъни традиционно определят и по-голямата своя цена, заради изключителните цветове, блясък и рядкост. Всички останали камъни са се причислявали към групата на "полускъпоценните", като са смятани за притежаващи по-ниска пазарна стойност. Днес обаче, разделението между двете категории е почти незначимо поради голямото разнообразие от качество, достъпност, размери и цени на днешния пазар за естествени камъни.

 

Естествени, лабораторно създадени и симулирани камъни

 

Натуралните камъни са минералните видове, които се добиват по естествен начин в природата. Както при диамантите, натурално добитите естествени камъни често притежават несъвършенства, които могат да намалят техните облик и стойност.

Лабораторно създадените камъни обикновено притежават същата молекулярна структура (от същия минерал) като на натурално добитите си събратя, но са създадени в контролирана лабораторна среда. Те са химически, физически и оптически идентични до камъните създадени от природата и наистина е трудно човек да ги различи. Също така, лабораторно създадените камъни притежават същия, ако не и по добър блясък, но процесът по култивиране в лаборатория ги води до добиването на по-малко несъвършенства. Все пак, тези камъни са създадени от човека и нямат същата рядкост, както натуралните, това е причината и да са по-достъпни.

Симулираните камъни са точни копия на на натурално добитите. Тъй като тези камъни са имитационни и не са създадени от същите минерали, те струват по евтино и обикновено нямат несъвършенства, но и не се държат като натуралните си прототипи, що се отнася до блясък, твърдост, издръжливост и тн.

 

Perli.bg използва както натурални камъни, така и висококачествени лабораторно създадени изделия в каталога си от бижута с естествени камъни.

 

Лечебни свойства и ефект на скъпоценните камъни и бижутата с тях

 

Докато за някои скъпоценните камъни са най-вече привлекателно украшение, други вярват, че те крият специален смисъл и лечебни ефекти. Намират приложение дори в медицината. В терапиите с енергията им се използват всички видове скъпоценни камъни, които карат тялото да мобилизира собствените си лековити сили. Авторитетите в тази област твърдят, че за да е максимална ползата, камъкът трябва да е първокачествен и с подходяща форма, а колието с него да е разположено така, че действието му да достига до цялото тяло.

Ето някои скъпоценни камъни, които се използват в бижутерията и за които се смята, че притежават лечебни свойства:

  • Аметист – известен е с въздействието си върху духа, използва се за общо лечение и медитации. Спането с аметист под възглавницата пробужда интуитивни мечти и вдъхновени мисли.
  • Диамант – приема се за царя на камъните с лечебни свойства. Изключително силен, носи емоционална сила и любов.
  • Смарагд – успокояващ камък, за който казват, че подобрява интелекта и паметта, както и че притежава разнообразни положителни свойства, включително да облекчава безсъниетоСмарагдът действа и като емоционален стабилизатор, който може да помогне за освобождаването от травма на емоционална основа.
  • Рубин – за него се смята, че повишава енергията и божественото творческо началоВ допълнение намалява притеснението, повдига духа, подобрява увереността, увеличава духовната мъдрост и куража.
  • Сапфир – търси се често заради успокояващото му действие при напрежение, избухливост и склонност към неврози. Приема се още за камъка на любовта и приятелството. Сапфирът привлича позитивни влияния и носи отдаденост, вяра, въображение и покой на ума на този, който го носи.

Разнообразието от скъпоценни камъни е наистина голямо. С тях се изработват най-различни бижута, включително обици, колиета и пръстени.