Научете повече за златистите перли от Южните морета

Златистите перли от Южно море са големи и луксозни

 

Златистите перли от Южните морета са сред най-масивните и ценни перли в днешни дни. Те се добиват от известната златна разновидност на перлените Златисти перли от Южно морестриди Pinctada maxima в Южно море. Топлите им и златисти нюанси са изцяло естествени, като те не изискват никаква допълнителна обработка или украса, за да изглеждат толкова луксозно.

 

Сравнение с останалите перли...

 

Златистите перли от Южните морета – почти като белите такива – са типично по-масивни от обичайните соленоводни перли. Тяхната черупка е и най-голяма сред останалите и затова може да добие и най-голямата по размер перла. Точно като останалите морски стриди, Pinctada maxima е със зърно, което се трансформира в седеф. Самият процес на трансформация обаче трае цели 2-4 години – за разлика от перлите Акоя, които се развиват за не повече от 1-2 години, както и от Таитянските, нуждаещи се от по-малко от 2 години.

 

Стойността на златистите перли от Южно море силно зависи от цвета им: колкото по-наситено златисти са те, толкова по-ценни са и камъните. Цялостната стойност на тези перли е много по-висока от тази на Акоя или Таитянските перли, но и доста близка до крайната цена на белите перли от Южно море. Този наситен златист цвят често се сравнява с 24-каратовото злато и се смята за най-ценният цвят сред перлите на Южно море.

 

Налични цветове, форми и размери...

 

Перлите, добивани от стриди със златна уста в Южно море са с цвят от кремов нюанс до наситено златисто. Богатството от оттенъци включва и тези на шампанско и дори жълто. Всеки отделен цвят е красив сам по себе си, но най-ценният си остава златистият.

 

Перлите от Южно море са доста масивни, а седефът им – изключително дебел. Поради тези причини, не всички златисти перли от Южно море са с перфектна сферична форма за разлика от останалите соленоводни перли. В един типичен добивен цикъл е нормално да има огромен брой и перли с форма тип капка, копче, барокови и пръстеновидни перли.

 

Златистите перли от Южно море могат и да се култивират в доста солидни размери. Ако перлата е Акоя и е с размер от 8 мм, тя се смята за доста голяма, но пък ако е от Южно море, тя ще се счита за изключително малка. Средният размер на златистите перли от Южно море е от 10 до 13 мм, а едни от най-уникалните и впечатляващи такива перли са дори с диаметър от 20 мм.

 

Откъде произлизат...

 

Докато белите перли от Южно море предимно идват от Австралия, то златистите са основно отглеждани вече във Филипините и Индонезия, а Авастралия остава с доста нисък процент на добив. Златистите перли от Южно море са предимно продавани по търговете или в съчетание с бели перли, като в последствие изработката им в бижута също е съвместна. Такива търгове се провеждат няколко пъти годишно в Япония или Хонг Конг.

 

Колко редки и ценни са...

 

Сред всички култивирани перли на пазара днес, тези от Южно море са основните лидери по качество и стойност. Големите им размери, комбинирани с уникалната рядкост, ги прави доста желани от любителите на лукса. Така например, едно колие с големи златисти перли от Южно море струва повече от 100 хиляди долара.