Научете повече за перлите акоя

Акоя (akoya) - класическото разнообразие от перли

 

Акоя (akoya) перлите са соленоводни култивирани перли от акоя стриди  (Pinctada fucata martensii). Тъй като акоя е най-богатият вид соленоводни перли и с най-колие с перли акоядългата история на култивация, информацията, свързана с тях е също толкова богата и всеобхватна. Акоя (akoya) перлите са определяни като класически перли, използвани за огърлици и други видове перлени бижута – с перфектна кръгла форма, ярък и огледален блясък и неутрални цветове. Поради всички тези причини перлите акоя са и най-предпочитани от търговците и потребители при един класически избор на бижу.

 

Сравнение с останалите видове перли

 

За разлика от техните себеподобни – сладководните, морските стриди акоя произвеждат повече от 2 перли при добив. В стридите се инжектира зърно, което е изградено от една майка перла и малка тъкан мантия. Това зърно е всъщност и ядрото на перлата, а и основната причина видът акоя да е с толкова правилна кръгла форма. Тази форма, наред с прекрасния блясък, както и относителната си рядкост в сравнение със сладководните перли, придават на перлите акоя по-висока стойност.

 

Налични цветове, форми и размери...

 

Интересен факт е, че стридата акоя е най-малката стрида, произвеждаща перли с цел търговия. Средният им размер е близо 7 мм, докато този на традиционната перла от Южните морета е 12 мм. Акоя перлите днес са добивани обаче в различни размери – малки с по 1 мм и рядко срещаните, големи с 10-11 мм.

 

Перлите акоя по принцип са кръгли, въпреки че всеки добив произвежда и процент барокови и кеши перли, които имат кристален блясък като акоя, но по форма и визия напомнят на сладководните перли и бароковите от Южните морета. Ако не са допълнително оцветявани, акоя перлите са с естествени цветове и оттенъци. Повечето са или бели, или сиви, както и с розови, зеленикави и сребристи оттенъци. Понякога, акоя перлите са и със син или сребристо-розов оттенък, но тези нюанси са доста редки. Перлите акоя никога не са естествено тъмни, но могат да се оцветят в черно със специална кобалтова обработка или с органична боя.

 

Откъде произлизат...

 

Перлите акоя се отглеждат в Япония, Китай и в известни количества и във Виетнам, Тайланд и Австралия. По-голяма част от акоя перлите обаче пристигат от Япония, където е и официалният световен център за тяхното произвеждане. Китай беше истинският конкурент, но майката природа отнема на страната това преимущество още през 2007 година.

 

Колко редки и ценни са акоя перлите...

 

Въпреки че акоя перлите се определят като по-редки и ценни от сладководните, те се нареждат на трето място по цена в търговско отношение, заставайки зад перлите от Южните морета и Таити. От друга страна, крайният потребител все още може да намери първокласна изработка на цяла огърлица от акоя перли за близо 10 хиляди долара. Това е и средната цена за такова изделие от таитски перли и доста по-ниска за бижу с перли от Южните морета, но и доста по-висока от огърлици от сладководни перли.