Научете повече за сладководните перли

Сладководните перли са уникални и достъпни

 

Въпреки че сладководните перли са най-често добиваните перли, техните уникални форми и разнообразие от цветове пристигат в комбинация с атрактивни Сладководни перлицени и чаровен стил. Нещо повече – този вид перли са изключително любими и на самите дизайнери на бижута, търговците и любителите на скъпоценни камъни. Докато стандартната им форма е или барокова, или близка до кръгла, най-качествените сладководни перли, предлагани в  Perli.bg са максимално най-кръгли и с почти еднаква форма като тази на перлите Акоя (akoya).

 

Сравнение с останалите видове перли...

 

Познати предимно с ексцентричните си форми и разнообразието си от размери и цветове, основната характеристика на сладководните перли е тяхната отличителна повърхност и топлината на блясъка им. Седефът е първокласен, но за сметка на това, не е с максималния искрящ и металически оттенък, какъвто добре познаваме от акоя (akoya) перлите. Освен това, сладководните перли се окачествяват със съвсем различна система.

 

И един любопитен факт за сладководната перла: една мида може да даде добив от близо 50 перли наведнъж (въпреки че обикновено средна продуктивност на черупка е близо 24-32 перли).

 

Какви са наличните цветове, форми и размери....

 

Тъй като те предлагат по-голямо разнообразие от цветове, форми и размери от който и да е друг вид перли, сладководните са най-често използвани от големите дизайнери на бижута. В допълнение към традиционния бял цвят, тези перли съществуват и в дъга от натурални, пастелни цветове, като лилав, розов и всеки техен оттенък. Сладководните перли разполагат с богато разнообразие от форми, включително форма близка до тази на картофа, както и оризовидна и под формата на копче, сълза, кръгла или близка до кръглата форма.

 

Откъде произлизат....

 

Сладководните перли са добивани от Hyriopsis cumingi (триъгълна черупка) and Hyriopsis schlegeli (Бива черупка) в Китай, както и от други двучерупкови миди, разпространени по езерата, речните корита и малките речни притоци в Япония (Бива перлите и перлите от езерото Касумигаура), а също и в САЩ (басейна на река Мисисипи). Въпреки че в повечето научни информативни четива сладководните перли са описани като характерни за много кътчета от света, основният им разпространител си остава Китай.

 

В местата за отглеждане на сладководни миди се извършва и хирургическата намеса върху мидата, като й се инплантират от 24 до 32 тъкани от типа мантия, за да се стимулира процеса по разпадане на ядрото им. След като са поставени тъканите, клетките започват да секретират седеф и да образуват калциево-карбонатно вещество, наречено  още перла. В продължение на период от 2 до 7 години, мидите наслагват и допълнителен слой седеф около вече растящия скъпоценен камък, което означава, че всяка черупка ще произведе още поне 2 дозини перли.

 

След прибирането на добива, милиони перли са внимателно сортирани по размер, форма, цвят и качество. След като завърши това сортиране, перлите с изразена форма са вече готови за продажба или са комбинирани с подобни по формата си други такива перли.

 

Колко са редки и ценни...

 

Въпреки че сладководните перли са възможно най-често срещаният тип, днес, е доста трудно да се открият такива от тях, които са с перфектно кръгла форма. Те, разбира се, са и доста по-скъпи и използвани за изработка на луксозни бижута – включително и такива налични в Perli.bg. Те са зашемятяващи със своя богат и ярък блясък и са уникални с чара си, който трае повече от един човешки живот.

 

Разгледайте нашите бижута със сладководни перли:

За повече информация по повод сладководните перли, се обърнете към служител от екипа на онлайн поддръжката ни в сайта. Ние сме експерти в перлите и ще отговорим на всеки ваш въпрос.