Научете повече за таитянските перли

Таитянските перли са тъмни и екзотични

 

Екзотичните тъмни перли от Pinctada margaritifera или стридата с черна устна са познати като Таитянски перли. Те са най-често описвани като черни, но Таитянски перлиоттенъкът им спада към следните нюанси – от светло към кремово, през сиво до зеленивако и пауново, както и наситено черно. Таитянските перли са горе-долу новобранци в семейството на перлите, като тяхната история стартира в средата на миналия век, а началото им е поставено от Мистър Роберт Уан от Таити и неговия базиран в Ню Йорк екип.

 

За разлика от типичните видове, Таитянски перли са характерни с естествения си тъмен цвят. Тези перли се превръщат в последствие и в едни от най-скъпите. Поради разнообразието си от оттенъци, подборът, както и крайното оформяне на бижуто, отнемат доста дълго време.

 

Сравнение с останалите видове перли...

 

Таитянските перли са смятани за вторите по стойност перли в търговско отношение. За разлика от черните акоя и сладководни перли, които са изкуствено оцветени в този нюанс, таитянските притежават естествен тъмен цвят. Те също имат зърно, което в последствие се превръща в седеф, но този седеф е далеч по-плътен от този на акоя перлите. Най-тънките седефи могат да са с диаметър от 0,88 мм според стандартите на Френска Полинезия.

 

Какви са наличните цветове, форми и размери...

 

Красивите таитски перли са сред най-големите по размер перли, като диаметърът им варира от 8 до 18 мм. Единствено перлите от Южните морета може да са по-масивни. Чарът на таитските перли обаче съвсем не е само в размера им, а предимно в оттенъците. Таитянските перли са единствените перли, които могат да пристигнат в цялостния си спектър от нюанси в цвета. Тъканта на стридите за производство на тези перли е пъстра като дъгата и носи всички естествени оттенъци. В крайна сметка, таитските перли се оформят с невероятен цвят и уникална лъскава обвивка.

 

Повечето таитски перли са кръгли или с форма близка до кръглата, а често се срещат и форма тип капка или копче, барокови или пръстеновидни. Когато всички останали показатели са еднакви, кръглите таитски перли са с най-висока стойност.

 

Откъде произлизат...

 

Въпреки че носят името на добре известния остров, таитянските перли всъщност съвсем не пристигат от Таити. Таити се явява обаче основният център за търговия и изкуствено извличане на тези перли. От друга страна, самите стриди с черна уста са отглеждани във Френска Полинезия, Островите Кук, Микронезийските острови и дори на някои места в Япония, Тайланд и Филипините, но само отглежданите във Френска Полинезия са наричани Таитски перли.

 

Колко са редки и цени...

 

Таитянските перли някога бяха най-редкият и ценен вид култивирани перли. И до днес те са изключително ценени и доста по-скъпо струващи от сладководните и акоя перлите, но големите корпорации вече не се задоволяват от работата на малки групи от острови и поради натиска на пазара, цената върви надолу. Преди 15 години един перфектно подбран наниз от Таитски перли, закупено за 100 хиляди долара, е можело да се възприеме за изключително добра и изгодна инвестиция. Днес, такъв наниз е достъпен и в България на цени от 3000 до 7000 лева.