Информация за перлата

Микимото - маестрото на перлите

Публикувано от Гергана 04/04/2016 0 Коментар(и) Перлите,

Ценителите на перлите и повечето им почитатели от всяка сфера на живота със сигурност са чували името на Микимото. Светът на перлите нямаше да е същият без „бащата” на култивираните перли - японец на име Кокичи Микимото. През 1893 г. той успява да открие тайната на перлата – скъпоценния камък на живата природа. Неслучайно е признат за гений, опитен учен, проницателен бизнесмен, за истински артист и мечтател, който непрекъснато търси красотата, съвършенството и цялостта в бизнеса с перли.

 

Рядко обаче се споменава съпругата му Уме – вярната спътница, която е неотлъчно до него в огромните усилия, упоритата работата, трупането на знания, проучванията, експериментите, разочарованията, които перлите понякога носят и на двама им. Но Уме споделя и големия перлен триумф на своя съпруг, когато накрая - на 11 юли 1893 г., неговата перлена мечта се превръща в перлена реалност. Тя е тази, която изважда от морето кошницата с перлени миди в този прекрасен ден. Сгушено в гънките на една от тях, нещо блести. Това е перла - първата полусферична култивирана перла в света. Първата перла, която човек успява да развъди. Именно този ключов момент от историята на перлите е изобразен в невероятната картина на Масайоши Исе "Този дългоочакван момент" (1978 г.).

 

 

Mикимото, с помощта на съпругата си, е разгадал загадката на красивите култивирани перли с безспорно качество. Неговите перли си съперничат с естествените и през през 1896 г. Микимото получава първия си патент за култивирани перли. Освен това, поставя основите на разрастващ се перлен бизнес на остров "Ояма", където са били отгледани и първите му перли.

 

Поетично е, че в исторически план преданата и трудолюбива съпруга сравнява с безценна перла. Всички ние, дамите които днес имаме късмета да се радваме на лукса и сравнително лесно да притежаваме и носим перлени бижута, със сигурност можем да оценим колко ценна е била Уме - първата дама на култивираната перла. Тя е била истинска безценна перла в живота на съпруга си Кокичи Микимото. 

Етикети: макимото перли

Напиши коментар