Информация за перлата

Перлата – камъкът на месец юни и символ на женствеността и съвършенството

Публикувано от Гергана 03/06/2020 0 Коментар(и) Перлите,Рождени камъни,

 

Перлите са истински вдъхновяващи, елегантни, изискани, класически и неостаряващи полускъпоценни камъни. Носени от кралици и благороднички някога, днес всяка дама мечтае да има такова бижу. Смята се, че юни е месецът на перлите. Истинско изобилие от тези камъни в различни цветове заливат бижутерските магазини – от нежно розово, дискретно пурпурно-лилаво, разбира се - бели, кремаво-кафяви, тъмно сини, до почти черни. От всички лъха стил, ефирност, изисканост, такова бижу може да превърне и най-невзрачния тоалет в запомнящ се. Голямо разнообразие от фини, оригинални и класически бижута с перли можете да откриете на сайта perli.bg

 

Скъпоценното украшение от векове се приема за символ на женствеността и съвършенството заради нежния си матов цвят и кръгла форма.

 

Според дизайнери на бижута, перлите не само показват стила на жената, но и нееднозначно говорят за дама с власт. Може би затова различни световноизвестни дами са любителки на ценния аксесоар. Сред тях са Коко Шанел, Хилъри Клинтън, Мишел Обама, Джаки Кенеди.

Всяка дама с перлено колие на шията си не само ще привлече погледите, но и ще се радва на добро настроение, позитивна нагласа и радост. Разбира се, в днешния век на фалшификати има и синтетично създадени перли, които нямат гореспоменатите качества.

 

Как се образуват перлите?

 

Истинските перли се образуват в сърцевината на мидите по естествен начин от натрупването на някои мекотели, най-често стриди. Ценният и красив камък се образува след като песъчинка случайно попадне в сърцевината на мидата. Ако тя не успее да изхвърли „натрапника“, започва да отделя веществото седеф, което го обвива. Така с течение на времето се получават малките полускъпоценни камъчета.  Перлите са наричани още бисери или с гръцката дума „маргарити“.

 

Перлите са известни повече от 6000 години и са се добивали главно в Индия, Шри Ланка, Таити, Иран и Червено море. Разбира се, още в Древен Египет били оценили прелестните качества на перлата. Там най-много ценели камъка с бял цвят или с лек розов оттенък. И до днес те са сред най-скъпите перли, заедно с камъните със синкав оттенък. Другите цветови отблясъци на търсени камъни са в златисто, зелено, черно.

 

До началото на двадесети век е имало професия ловци на бисери, които са се гмуркали предимно в топлите морета. Но вече има   истински перли, които са култивирани и отгледани в специални сладководни мидени ферми. Тяхната продукция обхваща около 90% от днешния пазар с перли. Процесът на култивиране бил разработен още през тринадесети век в Китай.

 

Видове перли

 

  • Перли Акоя – добиват се само в Япония по тяхна технология. Първите такива перли са култивирани през 20-те години на миналия век. Те са бели или с розов нюанс, с малко дефекти и наситен цвят. Тези техни качества ги правят предпочитани от световните бижутери за изработка на накити. Перлите Акоя приличат на сладководните, но са по-големи от тях като размер, с хубава овална форма и наситен цвят.
  • Перли от Южните морета – те също са култивирани, но са с много добро качество, ослепително бял цвят, преливащ в сребрист оттенък. Тези перли са по-големи от обичайните, с перфектна форма и цвят, което ги прави фаворит в световната бижутерска индустрия с перли. Перлите от Южните морета се добиват от един вид бяла стрида и са по-скъпи от останалите култивирани видове.
  • Таитянски перли – или още ги наричат „черните перли“, макар че цветовете им са от металическо сребристо и графит, до синкаво, пурпурно и зеленикаво. Таитянските перли се култивират от един вид черна стрида, които достигат големина до 30 см, поради което дават и най-големите перли.
  • Сладководни перли - Повечето от тях се добиват в Китай. Процесът на култивацията им е сложен, като от една-единствена, но издръжлива мида, се получава по няколко пъти добив от перли. Сладководната перла изглежда като японската Акоя, но е по-евтина от нея. Може би, тъй като е с по-малки размери от японската перла и с не толкова правилна форма.

 

Как да разпознаем истинската от фалшивата перла?

 

Има начини да разпознаете истинските от фалшивите перли. Най-често използваният трик от познавачите на перли е, че истинските перли не са с идеална кръгла форма, докато изкуствените са точно такива.

 

Друг начин да разберете дали перлата е истинска е по... цената на бижуто. Ако е истински – той ще струва по-скъпо. Логично нали?

 

Познавачи напомнят, че изкуствените перли лесно менят температурата си, особено ако навън е топло или са били в допир до кожата. А естествените перли? Е, сещате се – те са винаги студени.  Освен това, истинската перла има леко син отблясък, докато при фалшивата той е зелен.

 

Други различия между оригинала и фалшификата е, че първият е с по-голям обем от изкуствено създадената перла. Освен това, естественият камък не се драска от остри предмети, за разлика от изкуствения и синтетичен продукт. Ако драснете с истинска перла върху огледало или стъкло, тя ще остави лека бяла следа след себе си. Фалшивата перла – няма такова свойство.

 

Мистични качества

 

В Древен Рим перлите са били считани за символ на властта и силата. В Индия са ги носели като талисмани.

 

В Древна Гърция бисерът се свързва с родената от морската пяна богиня Афродита, поради което символизира любовта и брака.

 

В Древен Китай приемали, че перлите символизират скъпоценност и чистота. В японската култура перлата, заедно с меча и огледалото, е била един от трите символа на императорската власт.

 

Според древните легенди, перлата е „родена“ от падането на светкавица или капка роса върху мида. Както се разбира, се смята за „дете“ на Божественото начало и затова се приемало, че обединява небесното и земното.

 

Тъй като перлите са ценени от най-древни времена, се смята, че те правят жената, която ги носи, по-човечна, съпричастна към другите и лоялна. Също така, тези изящни камъни засилват чувството за спокойствие, вътрешен мир, хармония, любов и вяра.

 

От незапомнени времена перлите се свързват с Луната и водата, затова има вярване, че те балансират емоциите, особено на представителите с водни зодиакални знаци – Риби, Рак и Скорпион. Така че, по презумпция, дамите с тези зодии би трябвало да имат в колекцията си поне едно бижу с перли. То е като тяхната визитна картичка. Астролози препоръчват бижута с перли и на представителките на зодия Близнаци.

 

Перлите засилват женската енергия, са вярвали древните. Те могат да поемат отрицателните емоции на притежателките си. Затова, ако се чувствате изнервени, ядосани или угнетени в даден момент, свалете перлите от себе си, тъй като, когато ги сложите отново, те още ще „помнят“ тези ваши чувства и ще ви ги предадат. Поради тази причина се препоръчва перлите да се измиват често с вода, за да се пречистват.

 

Перлите се съчетават много добре с диамант, който може да увеличи енергията им, а също с изумруд, защото те ще подсилят процеса на изчистване на негативната енергия.

За здравето

 

Поради изброените по-горе качества на перлите, се смята, че те могат да подобрят състояния, като хипертония, главоболие и изтощение, тъй като имат способността да намаляват стреса на носещия ги.

 

Също така се вярва, че перлите въздействат добре при заболявания на бъбреците, черния дроб, храносмилателните органи, камъни в жлъчката. За лечение се използва и т.нар. „перлена“ вода, която се приготвя като се поставят няколко перли в чаша вода за една нощ. Лечебната напитка помагала при проблеми с венците и хемороиди, конюнктивит (възпаление на очите). Освен това, древните китайци използвали перлите за лечение на ушите и усилване на зрението.

 

В миналото често са използвали стрити на прах перли за лечение. Перленият прах и перлената вода се давали през Средновековието срещу анемия при деца. Днес също се продава перлен прах, който се прилага най-вече в козметиката, за лечение на кървящи венци и ускоряване на зарастване на рани.

 

В Тибетската медицина има препоръки за използване на перли при лечението на нервно разстройство и загуба на паметта. Описани са възможностите на перления прах да уравновесява ума и нервната система.

 

Най-голямата перла в света

 

Тя тежи 34 кг и била намерена от рибар в морето, близо до остров Палаван във Филипините. Това се случило преди 15 години, но той си я държал вкъщи, защото смятал, че му е на късмет. Красивото мидено чудо било оценено на 100 милиона долара и било с размери 30 см – ширина и двойно по-голяма дължина.

 

Мъжът живеел бедно в дървена къща, в която избухнал пожар, та затова рибарят изнесъл от там камъка на късмета си и го предал за съхранение в туристически център. Едва тогава разбрал, че има истинско съкровище в ръцете си, което наистина му донесло късмет.

 

Властите решили да запазят перлата в оригиналния й размер и да я показват като туристическа атракция.

 

Вижте селекцията от бижута с перли нa Perli.bg

Напиши коментар