Информация за перлата

Раждането на натуралната перла

Публикувано от Гергана 18/01/2015 0 Коментар(и) Перлите,

формиране на перлатаСамо си представете как вървите по улицата, когато едно малко камъче се промушва в обувката ви. Можете да си представите колко досадно е това. Без значение колко си раздвижвате стъпалото или си поклащате крака, камъчето просто няма начин да излезе само. Налага се да спрете, да вземете обувката и да се отървете от дразнителя.

 

В дивата природа соленоводни стриди и сладководни миди, от време на време попадат в подобна дразнеща и болезнена ситуация в резултат от промъкване на чуждо тяло между твърдата външна обвивка в тяхното меко, месесто тяло.

 

Ако не е възможно дразнителят да бъде изхвърлен; изпомпвайки водата през своята черупка, което е еквивалент на разклащането на крака при случая с камъчето, мекотелото (груповото име на черупчестите) разбира, че ще трябва да живее с него. Специални клетки от външния слой на мекотелото, известни като епителни клетки, започват да обграждат натрапника и образуват нещо като „пашкул“, наричано перлена торбичка.

 

Вътре в пашкула, мекотелото вкарва веществото, с което изгражда своята черупка, известно като „седеф“. Седефът се състои основно от калциев карбонат; минерал, който изгражда костите и зъбите в човешкия организъм.

 

В мекотелите веществото се появява под формата на арагонитни кристали, които се натрупват в концентрични микроскопични слоеве около дразнителя. Това малко наподобява слоевете плочи по покрива на една къща. Тези "плочи" са свързани помежду си с друго вещество, отделяно в същото време, което носи названието „Conchoilin“ и представлява органично лепило.

 

Слой след слой, натрупвани един след друг, след известно време и с капка късмет, и при наличие на точните условия - перлата се ражда.

 

Противно на общоприетото мнение, една песъчинка не е причина за появата на перла в природата, тъй като мекотелото може лесно да я отмива от вътрешната страна на черупката си. Острите парчета от малки отломки, миниатюрни същества които се промъкват под черупчестата обвивка по време на хранене и природни паразити, всичко това може да нанесе нараняване на меката тъкан на мидата и съответно да задейства процеса по наслагване и покриване.

Напиши коментар