Информация за перлата

Турмалин - скъпоценен камък

Публикувано от Гергана 17/10/2017 0 Коментар(и) Естествени камъни,Рождени камъни,

пръстен с турмалин

 

Турмалинът е рожден камък за месец октомври заедно с опал

Турмалнът удивлява своите собственици от хиляди години, въпреки че е обявен за скъпоценност едва през 1703г., когато пратка от смесени скъпоценни камъни е изпратена от Цейлон до Холандия. Върху нея е било написана само „турмали“, което в превод от сингалски означава „смесени скъпоценни камъни“.

 

Легендата разказва, че докато децата си играели с камъните, установили че след затоплянето им от слънцето, привличат мръсни частици. След като показват този странен ефект на родителите си, те предават камъните на местния гемолог. Той установява,че приспадат към уникална минерална група и по-късно ги нарича турмалини, заради надписа на пакета.

 

Тази уникална способност на камъка да привлича частици се нарича пироелектричество. Когато турмалинът се затопли, той създава електрически заряд и заради това разновидности, които не се считат за скъпоценни, се използват в електрическите устройства. 

 

При ранните наблюдения на бисера се смята, че широкия му спектър на цветове се дължи на това, че е формиран докато минава по дъгата и приема всичките ѝ магически нюанси. Този изящен скъпоценен камък се среща в естествен вид украсен с множество зашеметяващи цветове, а кристалната му структура го кара да изглежда все едно вече е бил обработен от Майката природа.

 

Рядко се срещат безцветни турмалини. Както и при други семейства скъпоценни камъни, наличието на различни химикали по време на процеса на кристализация, са дарили турмалина с внушителен брой разкошни цветове.

 

Когато са с наситен ярко зелен цвят, често са богати на хром и наричани хромови турмалини. Богатите на желязо турмалини обикновено са черни до тъкмо кафяви, а богатите на магнезий са жълтеникаво кафяви. Камъните, с висок състав на литий се характеризират с дъга от цветове. 

 

Членовете на семейството на турмалина не са с една и съща кристална структура, а химическият им състав също варира. Общото, което имат, обаче, е че всички се срещат в природата като дълги, тънки, прави камъни и обикновено имат триъгълно напречно сечение.  

 

Турмалиновият кварц е плеохроничен, което означава, че погледнат от различни ъгли по него могат да се наблюдават различни цветове. Освен че са плеохронични, кристалите могат да бъдат зелени в единия си край и розови в другия. Тези разновидности се наричат двуцветни тирмулини, а когато са зелени отвън и розови отвътре се наричат турмалини диня.

 

Турмалинът често е бъркан с други красиви скъпоценни камъни. Зеления турмалин е смятан за смарагд. Фолклорът и житието около турмалинския кварц започват да се появяват в последните няколкостотин години. Черният турмалин (познат като шорл) се свързва с траура.

 

Тулмалинът се смята за късметлийски скъпоценен камък и понякога е наричан „камъка на мъдростта“. Смята се също, че е „устойчив на всички капризи на съдбата“ – с други думи предпазва притежателя си от нещастна съдба. Камъкът е и символ на приятелството, връзките и любовта и помага за укрепването и засилването им.

 

Притежавайки здравословна топлина, се смята че може да балансира храната, или жизнената енергия на човека, държащ го в ръцете си. Ако носиш бисера като талисман той ще ти донесе добри приятели и любовници, а е казано също че подсилва и художествената интуиция. Всъщност, турмалинът е познат с много лица и изразява всички настроения.

 

Турмалините се намират в различни части на света, въпреки че повечето на пазара в днешно време са от Бразилия. В Мейн, Калифорния има мина за добив на турмалин, която работи от 1822г.

 

Вижте всички бижута с турмалин

Турмалинът от нашата колекция с бижута е лабораторно създаден

 

Всички бижута със скъпоценни камъни

Напиши коментар