Информация за перлата

Зодиакални скъпоценни камъни

Публикувано от Гергана 27/03/2016 0 Коментар(и) Естествени камъни,Рождени камъни,

Изберете камък според зодията си

Скъпоценните камъни са много популярни днес, а историята им се корени още в древността. През вековете хората винаги са имали влечение да използват различни предмети не само като украса, но и за да придадат определен смисъл на нещо и бижутата със зодиакални камъни са типичен пример за това. Този смисъл може да бъде изразен по много различни начини включително лично отношение към камъка, вярване, че скъпоценния камък притежава лечебни свойства и много други. Когато търсим бижу от такива камъни, полезно и интересно е да разберем каква е неговата история, вярванията, които са вплетени, както и най-използваните разновидности на тези бижута. След такова „проучване“, може да се насладите на покупката на бижу със зодиакални скъпоценни камъни, като откриете идеалният за вас пръстен, огърлица или гривна.

 

История на зодиакалните скъпоценни камъни

 

Още от древни времена, хората по цял свят се възхищават от красотата на скъпоценните камъни и минералите, като ги вплитат в ежедневието си. Древните цивилизации като Гърци, Римляни, Египтяни, Перси, Инки и Ацтеки силно вярвали, че тези скъпоценни камъни притежават много положителни качества, лечебни свойства и дори осигурявали покой на душите в задгробния живот. Докато ценността на скъпоценните камъни е неоспорима в цялата древна история, то не така стоят нещата с възникването на връзката между камъните и зодиакалните знаци.

 

Въпреки че няма конкретни данни кога хората са започнали да асоциират скъпоценните камъни със зодиакалните съзвездия, има достатъчно на брой легенди и няколко списъка, които документират различните групи камъни. Те включват:

 

Митични скъпоценни камъни – счита се, че идват от древната тибетска култура и датират хилядолетия назад.

 

Библейските скъпоценни камъни се споменават в Стария завет на Библията като се предполага, че дванадесетте зодиакални камъка са свързани с дванадесетте Израилеви племена.

 

Аюрведичните скъпоценни камъни се свързват с древната индийска култура и с вярванията, че определени скъпоценни камъни имат лечебни свойства.

 

Теорията за зодиакалните скъпоценни камъни е еволюирала в продължение на хиляди години. Астролозите са определили скъпоценен камък с характерен цвят за всеки знак от зодиака, опитвайки се да повлияят на благоразположението на планетите спрямо хората.

 

Съвременните зодиакални скъпоценни камъни са характеризирани едва през 1912, когато американски бижутери в опит да изготвят категоризация на камъните, направили подробен списък.

 

Въпреки липсата на яснота поради различните теории, много хора вярват, че скъпоценните камъни имат специално значение и особена сила. За купувачите на такъв тип бижута, със сигурност е полезно да определят качествата, които смятат за важни преди да направят покука. За повече информация, вижте таблицата, която е направена въз основа на списъка на съвременните зодиакални скъпоценни камъни.

 

 

Таблица на скъпоценните камъни

Януари

Февруари

Март

Април

Гранат (Garnet)

Аметист (Amethyst)

Аквамарин (Aquamarine)

Диамант (Diamond)

Май

Юни

Юли

Август

Смарагд (Emerald)

Перла (Pearl)

Рубин (Ruby)

Перидот/оливин (Peridot)

Септември

Октомври

Ноември

Декември

Сапфир (Sapphire)

Опал (Opal)

Цитрин (Citrine)

Син топаз (Blue Topaz)

 

 

Нагръдника на Аарон: Това ли е първото „бижу“ със скъпоценни камъни?

 

Независимо от това дали вярвате, че свързаните със зодиите скъпоценни камъни имат някакъв дълбок смисъл или полезни свойства, произходът на бижутерията със зодиакални камъни е стара колкото и самите камъни. Както произхода на скъпоценните камъни, така и произхода на свързаната с тях бижутерия е неясен и все пак едно от първите обяснения се намира в Библията. Нагръдникът на Аарон се счита за негова представителна одежда, носена по време на различни религиозни церемонии. За нагръдника се смята, че имал инкрустирани дванадесет скъпоценни камъка, като всеки от тях представлявал едно от дванадесетте Израилеви племена. Макар че няма данни за истинността на тази история от Стария завет, в наши дни може да откриете всякакви камъни, инкрустирани в различни по вид бижута, имащи толкова различни значения, колкото са различни и хората, които ги носят.

 

Съвременна зодиакална бижутерия: Модерни стилове

 

Още от древни времена хората изработват и носят различни бижута от скъпоценни камъни. Въпреки че през годините модата се сменя непрекъснато, ето някои от най-популярните днес бижута:

 

Огърлица от зодиакални скъпоценни камъни

 

Огърлиците продължават да са винаги на мода сред бижутата от скъпоценни камъни поради ред причини. На първо място, цветовете и блясъка на скъпоценните камъни създават неповторим външен вид, който е желан от много хора. Хората, които вярват, че зодиакалните камъни имат лечебни свойства, смятат, че положителното им влияние се засилва, когато бъдат носени в близост до центъра на тялото. Не на последно място, огърлицата е любим акцент в облеклото и често се комбинира с други бижута от скъпоценни камъни, за да създаде впечатляваш външен вид.

 

Пръстен от зодиакални скъпоценни камъни

 

Пръстените са много популярна форма, използвана от бижутерите, тъй като могат да бъдат изработени в широк спектър от стилове, цветове и облицовки. Независимо от това дали се използва злато, сребро, платина или друг вид метал, бижутерите обикновено имат по-голяма свобода на творчеството при пръстените, отколкото при други форми на бижутерия, тъй като количеството благороден метал е по-малко и съответно са по-евтини. Точно затова, интересен и наистина уникален пръстен със скъпоценен камък, може да бъде доста по-евтин от останалите бижута със същия камък.

 

Гривна от зодиакални скъпоценни камъни

 

Гривните не спират да бъдат любим аксесоар, особено тези, които се носят като талисмани. Много хора подаряват гривни-талисман със скъпоценни камъни, с намерение да превърнат това в един вид традиция – да подаряват и при други поводи бижута със скъпоценни камъни-талисмани.

 

Въпреки че всяко от тези бижута само по себе си е достатъчно разпространено, също толкова популярни са и комплектите, съставени от различни по вид бижута с един и същ скъпоценен камък за акцент. В много случаи притежателят може да използва два от посочените компоненти, като ги съчетава по различни начини.

 

За какви поводи се подаряват скъпоценни камъни

 

Хората носят скъпоценни камъни не само защото са красиви, но и защото носят определен смисъл, затова най-добрият повод за такъв подарък е този, който наистина има съдържание. В общи линии, толкова значим подарък не бива да се подарява на някого, с когото имате посредствени отношения; за това в идеалния случай пръстен, огърлица или дори цял комплект бижута със скъпоценни камъни се подарява на съпруг или съпруга или на друг значим за вас човек. Сред най-често срещаните поводи за подаряване на бижу със скъпоценни камъни са:

 

Рожден ден – Някак очевидно е, че подаряването на зодиакални скъпоценни камъни има най-голям смисъл по повод на рожден ден.

 

Годишнина – Независимо от това дали е от сватба, или от друго значимо събитие, годишнината е добра възможност да подарите бижу от скъпоценни камъни.

 

Дипломиране – Като признание за постижения и пожелание за бъдещи успехи, пръстен или огърлица от скъпоценни камъни са сред най-често предпочитаните подаръци.

 

В заключение, бижутата със зодиакални скъпоценни камъни продължават да бъдат предпочитан подарък поради ред причини. Не само че са атрактивни, но тези бижута предлагат и повече възможности за персонализиране и едновременно с това предполагат евентуално положително въздействие върху притежателя им. Ако търсите подарък за специален човек, разгледайте предложенията на бижутерия Perli.bg.

Напиши коментар