История на перлата

Най-старият скъпоценен камък в света

 

Никой друг скъпоценен камък не е пленявал човечеството със своя чар и униперли в мидакалност така, както перлата. Диамантите може и да са вечни, но перлите се разпознават като най-старите и ценени  бижута векове наред. Почти всички останали скъпоценни камъни са образувани от минерални залежи, които трябва да бъдат локализирани, изкопани и преработени (полиране, изрязване и разкрасяване), за да покажат достойнствата си. Перлите обаче са си красиви такива, каквито са – в естествения им вид и произход от самата черупка на мидата. Висококачествените перли са с наситен и брилянтен блясък, а лъскавата им иридесценция произхожда директно от сърцевината на бижуто. Именно поради тези причини, перлите са станали символ на чистата и естествена красота.

 

Подарък от природата

 

Перлите са едни от чудесата на природата. Те се смятат за съкровище в продължение на векове и от различни древни култури, както и от съвременната цивилизация. Гръцката митология определя перлите като сълзите от щастие, които излива богинята на красотата Афродита. Древните египтяни пък ги асоциират с Изида – покровителка на живота и здравето.

 

Перлите са били ценени от могъщи владетели и кралски фамилии

 

Юлий Цезар ограничил носенето на перлени бижута единствено до кастата на римските императори през първите векове преди новата ера. По време на великите години на Британската империя пък, само хора с кралско потекло са имали право да носят бижута с перли. Нещо повече – перлите били носени само от заможни и влиятелни хора съвсем доскоро именно поради факта, че са изключително ценни, а често и прекалено скъпи.

 

В цитатите на легенди и литературната класика

 

Индианските племена, също, са вярвали, че перлите са сълзите на техните богове. А според една арабска легенда, капка от роса, изпълнена с лунна светлина пада в океана, а после е погълната от мидите. Така според тях са се появили перлите. Портите на Рая са изработени от перли според официалния преводач на Библията на английски език – Кинг Джеймс. Нещо повече – от години наред се смята и, че перлите лекуват стотици видове болести. Има изключително много други примери за цитиране на перлите в класическата литература, а в изобразителното изкуство, те са били изобразявани като най-ценни украси както за дрехите, така и за косата.

 

Перлите винаги са били ценени и обичани в световната история

 

Според някои исторически извори, коренното население на Америка – индианците – са приели наниз от перли като разплата за остров Манхатън. Няколко века по-късно, през 1916 година, легендарният френски бижутер Жак Картие купува земя там с цел да отвори и първия си собствен магазин в Америка. Каква е била цената ли? – Отново изделие от естествени перли. Тази интересна история превръща перлата в още по-интересен и ценен камък, а днес той е класически сватбен подарък и бижу, което символизира изискания вкус.


Научете повече за перлите: