Научете повече за качествените характеристики на перлите

Определяне качеството на перлите – Какво значи качествени перли?

 

Това, което прави перлите толкова уникални сред останалите скъпоценни камъни е, че са естествени, органични продукти, създадени от живи същества, което прави различно и тяхното окачествяване. Ние имаме желание нашите клиенти да могат да направят крайния си избор за покупка на перлено бижу, след като са достатъчно добре информирани за основните му характеристики. Тази наша цел ни накара да ви предложим и кратко упътване с илюстрации и подробни отговори на най-често възникващите въпроси по повод качеството на перлите.

Можете да видите колекциите на Perli.bg:

 

Perli.bg използва най-често срещаната система за окачествяване на перлите: А, АА и ААА. Общо 6 фактора определят качеството, стойността и естетическите характеристики на перлите: седеф, блясък, повърхност, форма, цвят и размер.

 

Видове перли:

 

Типове перли

 

Перлен седеф

 

Седефът е натуралната субстанция, която мекотелото отделя, за да осигури защита на чувствителната си плът от дразненията на черупката, паразитите и имплантираните мъниста. Това е същата красива и преливаща от цветове материя, която се разполага във вътрешната част от черупката или така наречената „майка на перлата“. Плътността на седефа е качествена характеристика на соленоводните перли с естествено ядро от мъниста. Тази диференциация не се прилага спрямо перлите от типа кеши и сладководните перли, тъй като и двата вида са изградени от твърди седефи.  

 

Разрез на перла

 

Перлен блясък

 

Блясъкът е мярка за качеството и количество на светлината, която се отразява от или под повърхността на перлата. Блясъкът на качествената перла е ярък и искрящ. Би трябвало да го забележите веднага само като погледнете камъка. Всяка перла, която изглежда прекалено бяла, матова или бледа като тебешир, е с ниско качество.

 

Перли блясък

 

Повърхност на перлата

 

Колкото по-чиста е повърхността (обвивката) на перлата, толкова по-качествена е тя. Търсете перла с липса на каквито и да е петна, драскотини и грапавина на повърхността или с една дума – чиста перла. Имайте предвид, че най-висококачествените перли са с гладка, огледална и отразяваща светлината обвивка.

 

Повърхност на перлата

      

Форма на перлата

 

Перфектната кръгла форма е рядкост за перлата. Колкото е по-кръгъл камъкът, толкова е и по-ценен. Бароковите перли не са със симетрична форма, а сияещи и интересни, но са със сравнително по-ниска цена в сравнение с кръглите.

 

Форми на перлата

 

 

Цвят на перлата

 

Перлите имат разнообразни цветове – от бял до черен и всевъзможни други нюанси. Важно е да правите разлика между цвят и оттенък на перлата. Например, някои по-естествени цветове на перлата са бял, цвят на шампанско, морски оттенък, зелен, златен и черен. Във всяка категория според цвета на камъка, съществуват десетки вариации в зависимост от оттенъка или по-скоро от иридесценцията на обвивката. Избирайки своя предпочитан оттенък е начин да изразите своя индивидуален вкус, но имайте предвид, че розовите оттенъци стоят по-добре на светла кожа, докато кремавите и златистите – на по-тъмен тен.

 

Светли цветове на перлите

                   

 

 

Тъмни цветове на перлите

 

Размер на перлата

 

Когато всички останали характеристики на перлата са идентични, стойността й зависи от нейния размер. Колкото е по-голяма, толкова е по-ценна.

Перлите се измерват в милиметри, като се ползва техния диаметър. Миниатюрните перли тип зрънца са с диаметър по-малък от 1 мм, докато перлите от Южните морета са по-големи. Най-обемната такава перла е с диаметър от около 20 мм.

Така, един-единствен милиметър повече може да направи перлата по-ценна и привлекателна. Най-често продаваните прели днес варират от 6.5 до 7 мм. 

 

Размери на перлите

 


Научете повече за перлите: